Zaštita kože od Sunca u letnjim mesecima




   Pročitali ste do sad dosta tekstova na ovu temu, i sigurna sam da je većini od vas poznato koji su štetni aspekti preteranog ili neadekvatnog izlaganja Suncu. No, verujem da nije na odmet da i sama dam svoj skromni doprinos podizanju svesti o potencijalnim oštećenjima kože ukoliko ne vodimo dovoljno računa i ujedno istaknem zašto je ipak Sunce zdravo za nas. Na ličnom sam primeru imala prilike da se uverim da, ma koliko privlačno i interesantno delovalo imati osunčani ten, to može da ošteti kožu, ako se ne pazi i ne koristi adekvatna zaštita. Uprkos tome, danas ne zagovaram politiku apsolutnog izbegavanja Sunca, jer smatram da ono ima višestruke koristi po nas. Moje je iskustvo prosto takvo da u bitnim trenucima nisam pazila, i da je to dovelo do nekih promena koje su mi sada podsetnik na te dane nemara. 

   Tekst će sadržati opšte informacije ali i moje stavove, i potrudiću se da iznesem ono što smatram najbitnijim. Vaši komentari su naravno dobrodošli. Kako je sama tema prilično opširna i dotiče se mnogih pitanja, tekst će biti poduži, a radi lakšeg praćenja, podeljen na opšti deo i recenzije. U nastavku koji sledi, preneću Vam detaljnije utiske o proizvodima sa slike. 



   Individualna je stvar svakog od Vas, da li mu je oku privlačniji preplanuli izgled, ili svetao, neosunčan ten. Ovom prilikom neću se baviti tom tematikom, niti bih želela da na blogu iznosim svoj lični stav po tom pitanju. Težište moje današnje priče biće na dobrobitima izlaganja Suncu, ali ujedno i apel na upotrebu adekvatne zaštite i krema sa visokim zaštitnim faktorom.


________________________

Da li je Sunce zdravo?   

   Iskreno, mišljenja sam da se poslednjih godina vodi jako dobra kampanja protiv Sunca, gde se pritom stavlja u drugi plan, da ne kažem zanemaruje, pozitivna strana koju izlaganje Suncu može imati. Odmereno kažem 'može imati', jer za sve postoje granice, i u svemu bi bilo poželjno imati meru.
   Verujem da kad prosečan građanin, neko nezainteresovan za činjenice, naiđe na naslove u novinama poput ''Sunce je štetno!!!'' ili ''Klonite se Sunca!!!'', sve zaista i ostane na tome da se kod njega javi ideja isključivo o štetnim posledicama sunčanja i tome kako bi ga trebalo po svaku cenu izbegavati. Smatram da takvi tekstovi u novinama čitaocu donose više štete nego koristi, i da bi svemu tome trebalo pristupiti na drugačiji način.

   Sprovedena istraživanja pokazala su da Sunce može blagotvorno da deluje na celokupan organizam. Ono podstiče metabolizam, pozitivno deluje na žlezde sa unutrašnjim lučenjem, stimuliše proizvodnju melanina. Usled dejstva Sunčevih zraka(UVB) u našem se telu sintetiše vitamin D, a resorpcija kalcijuma koji unosimo u organizam, zavisi upravo od količine raspoloživog vitamina D. Vitamin D je neophodan za pravilan rad mišića, razvoj i otpornost kostiju i zuba, kao i očuvanje nervnog sistema. Potreba za vitaminom D se može nadoknaditi unošenjem preko hrane, gde su najbogatiji izvori riblje ulje, morska riba i žumance. Nedostatak vitamina D vodi raznim oboljenjima, poput rahitisa, osteoporoze, bolesti zuba. Vitamin D smanjuje rizik od nastanka karcinoma. Boravkom na Suncu utiče se na produkciju leukocita(čime se jača imuni sistem), eritrocita i hemoglobina, i povećava nivo kiseonika u krvi. Pojedina istraživanja tvrde da umereno sunčanje može ublažiti atopijski dermatitis i psorijazu, i sniziti nivo holesterola u krvi. Postoji uvreženo mišljenje da je Sunce dobar lek protiv depresije, i da utiče na poboljšanje raspoloženja. 

   Na osnovu informacija i saznanja kojima raspolažem, a koja se temelje na mnogobrojnim naučnim(i manje naučnim) tekstovima, zaključujem da je izlaganje Suncu nešto što je poželjno za sveukupno zdravlje našeg tela, ali i da mu treba pristupiti oprezno i sa merom, vodeći pritom računa o govoru našeg tela i signalima koje nam ono šalje. Ne valja ići iz jednog ekstrema u drugi, i isto kao što nije poželjno svakodnevno 'prženje' na Suncu, tako ni potpuno izbegavanje nije baš najbolji izbor. Neko sam kome Sunce neizmerno prija, i doprinosi vedrijem raspoloženju. Užasno sam zimogrožljivo biće, i osećam da mi se u letnjim mesecima cirkulacija znatno poboljšava, što mi daje utisak da imam više energije i elana za svakodnevne zadatke. 

________________________

Koliko je Sunca neophodno ljudskom organizmu?

  Kada se dotaknemo ovog pitanja, u praksi ćemo naići na različite stavove lekara, naučnika i dermatologa. Imam utisak da se svake godine obavi niz istraživanja koja pobijaju ona prethodna i da se na neki način nalazimo u začaranom krugu. I dok jedni opominju da prekomerno izlaganje Suncu može dovesti do razvoja karcinoma i ozbiljnih oštećenja kože(što apsolutno ne sporim ovom prilikom), sa druge strane se ističu blagodeti koje Sunce ima, te potencijalna oboljenja koja mogu biti prouzrokovana nedostatkom vitamina D. Odgovor na gore postavljeno pitanje je u principu teško striktno dati, ali suština jeste u onoj frazi ''naći pravu meru''. Kako naći pravu meru? Najnovija sprovedena istraživanja, pokazala su da je dovoljno da Vam ruke i noge budu izložene Suncu, u trajanju od 5 do 3o min, dva puta nedeljno, da bi Vaše telo nakupilo dovoljno vitamina D. Preporuka je ne izlagati se Suncu u periodu od 1o-17h kada je zračenje najjače.
   Da li praktikujem ove savete? Moram priznati, i ne baš, obzirom da sam u letnjim mesecima znatno duže napolju. Da li smatram da sam u tom slučaju u opasnoj i rizičnoj zoni za neko od oboljenja zbog 'preteranog' izlaganja Suncu? Teško je reći. Ono što mogu da kažem jeste da se trudim da telo i lice, što je češće moguće, zaštitim kremama sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, i nadam se najboljem. Naravno, prateća oprema poput odgovarajuće odeće, šešira, kačketa, naočara i tome slično se podrazumeva. 

________________________

Oštećenja kože usled prekomernog izlaganja Suncu

   Nekontrolisano sunčanje može ozbiljno oštetiti kožu. Ta se oštećenja tokom života akumuliraju i mogu rezultirati najtežim oblicima oboljenja, poput melanoma i raka kože. Iako mnogi crvenilo kože ne shvataju ozbiljno, ono zapravo predstavlja opekotine I stepena. Bol na dodir, plikovi, toplina kože, zatezanje, sve su to znaci početnih stadijuma oštećenja. Pege su nešto blaži oblik oštećenja od fleka koje predstavljaju trajnu posledicu sa kojom se nezaštićena koža može suočiti.  

________________________

UVA i UVB zraci

   Sunce emituje UVC, UVA i UVB zrake. UVC zraci ne dopiru do površine Zemlje. UVB zraci su nešto jačeg delovanja i izazivaju opekotine i crvenilo kože, dok UVA zraci prodiru najdublje, imaju najjači spektar zračenja, uzrokuju starenje kože, pege, fleke, sušenje kože, karcinom i druga oštećenja ćelija. UVA zraka ima tokom cele godine, nevezano za to da li je dan sunčan ili oblačan. 

   Kreme sa zaštitnim faktorima nose izvesne UVA i UVB oznake. Za slučaj da je nekome informacija strana, zaštitni faktor na kremama označen je kao SPF i skraćenica je za Sun Protection Factor. UVB zaštita je uglavnom ona koja je navedena i to su brojevi koje vidite posle skraćenice spf, poput spf15, spf3o itd. UVA faktor zaštite bi po svetskim standardima trebalo da iznosi bar 1/3 od UVB faktora, ali se retko može naći izričito naveden na ambalaži, sem kod brendova poput Bioderme i La Roche Posay kod kojih sam videla uredno ispisan faktor UVA zaštite.


________________________

Hemijska i fizička zaštita

   Došli smo i do ovog segmenta mog izlaganja. Preparati za zaštitu kože od Sunca sadrže hemijsku ili fizičku zaštitu, ili pak kombinaciju ova dva. U sve tri varijante, radi se o sastojcima koji se integrišu u sastav krema i koji obezbeđuju zaštitu vaše kože od štetnih Sunčevih zraka, ali je činjenica da nijedan spf faktor ne može garantovati potpunu. Spf15 blokiraće približno 93% UV zraka, spf3o 97%, a spf5o svega 98%.

   Fizička zaštita podrazumeva 'sedenje' zaštitnog faktora na koži, čime se stvara barijera na površinskom sloju, što odbija Sunčeve zrake. Kreme koje sadrže ovu zaštitu su u principu mineralne osnove, teške za lice, najčešće gustih tekstura, teže razmazive, i mogu ostavljati beličast trag. Pogodne su za osetljivu kožu, ali ukoliko vaše lice ne toleriše mineralnu šminku(onu koja sadrži titanium dioksid), ove kreme neće biti dobar izbor. Cink oksid je stabilnija zaštita i sa te strane bezbedniji za upotebu. Fizičku zaštitu ćete u kremama prepoznati kao cink oksid i titanijum dioksid(zinc oxide ZnO, titanium dioxide TiO2). Titanium dioksid štiti od kompletnog UVB spektra, ali ne garantuje potpunu zaštitu od UVA zraka, dok cink oksid blokira ceo spektar UVB zraka. Barem tako kažu. Kreme garantuju zaštitu odmah po nanošenju.

   Hemijska zaštita uključuje hemijske filtere koji deluju na drugačiji način. Koža njih upija, a onda oni deluju tako što poništavaju štetne zrake koji prodru u kožu. Hemijski filteri su avobenzon, oksibenzon, oktinoksat i mnogi drugi (Octylcrylene, Avobenzone, Octinoxate, Octisalate, Oxybenzone, Homosalate, Helioplex, 4-MBC, Mexoryl SX and XL, Tinosorb S and M, Uvinul T 150, Uvinul A Plus)*. Oni mogu iritirati kožu i biti uzročnici alergija. Sa druge strane, kreme koje ih sadrže su dobre podloge za šminku, i lepo se upijaju. Hemijski filteri predstavljaju znatno jaču zaštitu za kožu, i poželjno ih je nanositi bar 2o minuta pre izlaganja Suncu.


________________________

Moje iskustvo

   Kritički se osvrćem na ranija vremena i prebacujem sebi na konto toga što nisam oduvek vodila računa. Činjenica, uprkos par kraćih odlazaka, nikada se nisam bahatila u solarijumu, niti pržila se po Suncu do nepodnošljivosti. Prirodno sam svetlijeg tena i osetljivije kože koja ne tamni puno. No, kao mlađa učinila sam ipak neke nedopustive greške prema svojoj koži. Sve iz neiskustva, nedovoljne informisanosti i nezainteresovanosti. Letovanja su služila za 'skupljanje boje'. Spf kreme koristile su se samo samo za telo, dok je lice ostajalo uglavnom nezaštićeno. Izgorela sam nekoliko puta kao mlađa, i dovela svoju kožu u stadijum crvenila, perutanja, ljuspanja i bolnog zatezanja, a pre nešto više od 5 godina spoznala sam i šta je to alergija na Sunce. Iz ove perspektive sada sebi mogu reći: ''Glavo luda!'' No uprkos svemu ovome, rekla bih da sam odlično prošla, i srećna što trajnijih posledica, osim par flekica na licu, nemam. Vremenom su mi se iskristalisala pravila u nezi koja moram poštovati i koja daju rezultate, a o tome ću Vam više pisati u nekom narednom tekstu.

________________________

SAVETI I UPOZORENJA

   Za kraj ovog posta podelila bih par korisnih saveta i još jednom podsetila da je jako važno pravilno se zaštiti pre svakog izlaganja Suncu. Ne zaboravite da možete uživati u svim blagodetima Sunca samo ako pravilno pristupite procesu sunčanja. Ne izlazite na Sunce u periodu od 1o do 17h, jer je tada indeks UV zračenja po pravilu najjači. Ukoliko baš morate da napustite kuću, štitite se adekvatnim šeširima, laganom lepršavom odećom tamnijih boja, jer one bolje odbijaju zrake, dok ih odeća svetlijih tonova propušta. Ne zaboravite da štitite i vaše oči! Nosite naočare za Sunce. Nanosite dovoljnu količinu preparata za sunčanje. Optimalna količina kreme koju preporučuju da bi trebalo naneti na telo je oko 3o grama, i  morate obnavljati u određenim vremenskim intervalima. Poželjno je nanositi kreme sa što većim spf-om. Imajte na umu i to da pojedini lekovi mogu povećati fotosenzitivnost Vašeg organizma. Preparati kao što su pilule za kontracepciju, tiazidni diuretici, triciklični antidepresivi, pojedini antibiotici i naproksen mogu povećati osetljivost Vaše kože na Sunce i opasnost od alergija.* Za više informacija posavetujte se sa Vašim lekarom. 


________________________




Naišla sam na bezbroj tekstova na internetu, kao i dragih koleginica blogerki, koji obrađuju ovu tematiku, ali odgovorno tvrdim da je Martina sa bloga Dear Skin najtemeljnije pristupila materiji. Posetite ovaj  link za početak, a zatim i nastavke, kako biste videli šta ona ima kazati i šta savetuje.

 
Na kraji ovog podugačkog teksta, zahvalila bih Vam se pre svega na čitanju, strpljenju i izdvojenom vremenu. Bilo kakvi komentari koji se tiču teme su dobrodošli, a poželjni su i Vaši utisci o kremama sa spf koje koristite, preporuke i iskustva sa sunčanjem. Veliko hvala ! 

Do sledećeg posta 




10 коментара

  1. Ja obično za početak sunčanja koristim faktor 30, a za posljednje dane ponesem neki slabiji. Ove godine sam po prvi put odlučio otići u solarijum prije mora, kako bih barem malo pripremio kožu jer sam išao na destinaciju gdje je temperatura 46 stepeni. Takođe sam po prvi put odlučio uzeti kremu za sunčanje u dezodoransu što se na osnovu iskustva pokazalo kao bacanje para budući da su mi dva spreja otišla za 6 dana. Praktične su, ali previše sadržaja ode u vazduh. Ranijih godina sam imao problema i sa alergijom na sunce, ali ove godine se nije pojavila. Ne znam da li je razlog solarijum ili to što sam se sklanjao sa najintenzivnijeg sunca. Što se tiče konkretnih brendova, Nivea mi je najpouzdanija, dok sa Baleinim programom za sunčanje Sun dance nisam uopšte zadovoljan jer proizvodi (kako oni za sunčanje, tako i oni nakon sunčanja) ostavljaju čudnu, ljepljivu teksturu na koži.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh ja mislim da je zabluda da će izlaganje u solarijumu pripremiti kožu za leto ://
      tamo se pokupe baš najštetniji od najštetnijih zraka, pritom ti koža bude nezaštićena i stvarno ne bih nikome preporučila solarijume :((
      Da, alergija ume biti jako nezgodan pratilac, imala sam iskustvo :// Ja sam ranijih godina koristila Garnier proizvode iz ovog drogerijskog ranga i bila zadovoljna. Ove sezone rotiram druge brendove :)
      hvala puno na komentaru!!!

      Избриши
  2. Odličan post, sve si lepo sumirala :) Volim sunce i uživam u njemu, ali sam svesna opasnosti i ponašam se vrlo odgovorno.

    ОдговориИзбриши
  3. Mene svake godine fascinira broj osoba koje još uvijek ne štite ni sebe niti svoje bližnje od UV zraka. Barem danas u moru tolikih informacia i edukacija po svuda, baš me žaslosti i hvala ti na postu, ovo je uvijek potrebno napisati!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, slažem se ://
      problem jei što sam primetila da su neke mame u stanju da male bebe
      tako iznesu po najgorem suncu bez zaštite -_-
      nema na čemu draga :))

      Избриши
  4. Mnogo dobar i poucan tekst , pogotovo za one koji malo ili cak nista ne znaju o izlganju suncu ,zastiti i posledicama. Samo bi htela da dodam , da zdravo sunacnje ne podrazumeva namazati se kremom leci direktno izlozen suncu i suncati se( u narodu poznato cvarenje) , svaki izlazak napolje pri suncanom danu , makar i u hladu( i u hladu se crni , sto mnogi ljudi ne veruju )sedeti je dobar. Zato i imamo mnogo vise energije leti nego zimi. Dok preterano izlaganje dovodi telo do umora , koliko vam se puta desilo da vam se spava posle suncanja? Skoro sam u novinama naisla na nebulozan clanak , kako ustvari mi ako koristimo kreme dobijemo rak koze pre , nego ako ih ne koristimo, kakva zabluda i lose preveden tekst ( posto nase dnevne novine samo prevode neka "naucna istrazivanja" ). Sve u svemu dobar tekst , veoma poucan , jer vidim da bas dosta ljudi , oko mene , ne zna uopste nista o ovome osim onog sto procitaju u novinama , ono sto si navela na pocetku teksta. Imam jedan snimak o kreme za suncanje i suncu i to sam sacuvala za april-favoriti.

    ОдговориИзбриши
  5. Svidjaju mi se tvoje slike,koji aparat i telefon koristis?:)

    ОдговориИзбриши
  6. Marijana Šimić3. јул 2015. 16:44

    Da ,mnogi ljudi pogotovo starije osobe koji su rođeni ,žive na selu i bave se poljoprivredom ili uzgajaju povrće , nemogu ni zamisliti a kamoli doći k sebi da je ipak prekomjerno izlaganje suncu tj.cjelodnevni rad u polju ili baščama ipak malo previše i za kako da je nazovem njihovu,, okorjelu kožu ,,. Ovo pišem jer nedavno ,prije dva mjeseca moj tata je otklonio sa obraza jednu sitnu ,tamnu mrljicu,nešto kao sitna pupica , koja nikako nije zarastala ,čak je u zadnje vrijeme i znala prokrvariti i stvori se krastica koja brzo otpadne ali opet počinje iznova da se stvara . I dijagnoza - tumor kože ,ali ona sreća u nesreći ,tumor koji se ne širi ,nego može da izbija i više tih pupica ako se nebude,, čuvao sunca ,, i najvažnije ako nebude štitio lice kremama sa visokim zaštitnim faktorom 50+.E sad nanm je svima jasno kako bez obzira na starosnu dob (moj tata ima 73 godine i čitav život faktički,,crnči,, na suncu bilo građevina bilo bašča,poljoprivreda itd.) ova nesreća može da se desi i koliko je u biti važna ta zaštita od sunca . Sve pohvale tebi za ovaj post .Ovakvih postova treba da je svugdje što više ,jer ipak ljudi dok god im se ne desi neka slična nesreća nemogu da dođu k sebi ,uvijek kažu ma neće se to meni desiti- nemoguće ali sve je moguće.,nažalost.Lp

    ОдговориИзбриши

Hvala na komentaru.