Meteo Beauty | Omiljeni serumi za lice




   Prošle godine sam imala prilike gostovati kod Selme na blogu Meteo Beauty. Tada sam odabrala pisati o proizvodu koji mi je predstavljao otkriće kada se o čišćenju lica radi, i bilo mi je neizmerno drago da sam još jednom mogla hvaliti čuveno Josie Maran ulje za skidanje šminke kod drage blogokoleginice koja se nije tome protivila. Uspele smo da konačno uskladimo obaveze i realizujemo i njeno gostovanje na ovim stranama, tako da vas u nastavku teksta prepuštam Selminim preporukama seruma za lice. 

~~~~

   Topli pozdrav čitateljicama naše drage Lene. Ja sam Selma i volim misliti kako Lena i ja nismo samo kolegice po blogu (možete me pronaći na www.meteobeauty.com) već i da smo dobre prijateljice. Ne samo to, također dijelimo ljubav spram preparativi i zajedno se radujemo istraživanju te otkrivanju nekih efektnih mazalica koje će učiniti našu kožu lijepom, zdravom i podatnom. Priliku za zajedničku saradnju sam iskoristila da vam zapišem par riječi uopšteno o serumima za lice, njihovoj ulozi, funkcionalnosti ali i o onim serumima koji su me uspjeli impresionirati.

   Većina nas u svojoj rutinskoj njezi kože vjerovatno ima određene proizvode koje redovito koristimo poput gela za umivanje, kreme za lice, tonika, pilinga, maske itd. No, koliko nas koristi serum za lice? Neko je skeptičan pa se pita da li serumi imaju svrhu, čine li neku razliku ili su nepotrebni? Smatram da serumi itekako imaju svrhu - čak su jako korisni. Oni su koncentrirani i moćni proizvodi koji mogu pružiti fantastične rezultate.



  Serume karakterišu obicno laganije teksture. Namijenjeni su brzom ostvarivanju željenih rezultata tako što su njihovi ultra-koncentrirani sastojci formulisani kako bi koži u što kraćem vremenu dostavili svoje vrijedne sastojke. Kako su kreme za lice kreirane da u globalu štite kozu i sačinjavaju svojevrsnu barijeru između kože i vanjskih utjecaja (pomažući koži da zadrži vlagu), serumi su ti koji gotovo instantno djeluju na specifične probleme/potrebe kože. Upravo zahvaljujući prevalentno laganijoj formulaciji, serumi štede vrijeme a osobama mješovite do masne kože ih je lakše usvojiti pošto ih koža upija jako brzo (i ne ostavljaju osjećaj težine). Ono što je sjajno kod seruma jeste činjenica da ne sadrže filere kakve često pronalazimo kod krema za lice već visoke koncentracije djelotvornih sastojaka poput vitamina C, glikolne kiseline, salicilne kiseline, hijaluronske kiseline, antioksidanse i sl. Ono što često korisnice/korisnike zbunjuje jeste redoslijed kojim se serumi koriste tj. nanose. Postoji više teorija no lično praktikujem korištenje seruma ispod noćne/ dnevne kreme sa ili bez UV zaštite/ulja ili direktno ispod tečne podloge (umjesto kreme za lice). Očigledno da praktikujem nanošenje ujutro ili uvečer no nekada i tokom dana po potrebi, ukoliko procijenim da bi koži dodatna njega koristila. Isprobala sam mnogo seruma no izdvojila sam četiri seruma koja smatram najefektnijim i svaki od njih odgovara pojedinom tipu kože.


   Prvi favorit i moja preporuka za masnu do mješovitu kožu uz nešto izraženu T-zonu bi bio Filorga Perfect+ serum zbog njegove sposobnosti da efektno matira kožu i na duže staze reguliše lučenje sebuma. Lagane formulacije i baršunaste, nemasne teksture ovaj serum je pravo osvježenje. Lijepog mirisa, profinjenih i učinkovitih sastojaka Filorga Perfect+ je idealna baza za šminku ali i kao samostalna njega kože. Njegova svrha jeste da poboljša i rafinira teksturu kože, minimizira pore no ujedno čini kozu blistavom bez pomoći sjajnih čestica.

   Serum koji bih preporučila mješovitoj do normalnoj koži a koji ujedno smatram idealnim za korištenje tokom toplijih mjeseci je L'Occitane Iris i Anđelika Esencija za besprijekornu put. Ovaj serum je stvoren da bi bio korišten ispod BB/CC kreme tokom dana a samostalno tokom vrućih ljetnih noći pošto je potpuno nemastan. Pogodan je za korištenje čak i preko bubuljica, ne isušuje kožu već je čini ljepšom a ten ujednačenim.



   Ako je vaša koža dehidrirana, idealno rješenje koje će trenutačno da pruži olakšanje je Filorga Hyal-Defense serum sa hijaluronskom kiselinom. Pogodan za korištenje i nakon estetskih tretmana kože, ovaj serum je jedan od rijetkih koji pružaju trenutačne rezultate - u roku par minuta od nanošenja, koža je vidno hidratizirana, zaglađena, punija/jedra i uopšteno su fine linije zaglađene a ten svjež i blistav.

   Suhoj do dehidriranoj koži je spas u Caudalie Vinosource S.O.S Thirst Quenching serumu - interesantne mliječno/vodenaste teksture, ovaj serum se može koristiti tokom cijele godine no tokom zime bi izuzetno suhoj koži preporučila kombiniranje sa bogatom dnevnom/noćnom kremom za potpunu njegu. Smiruje crvenilo, suhe dijelove kože, zaglađuje i hrani je bez začepljenja pora a i šminka ljepše djeluje nanešena preko njega.



Kakvo je vaše mišljenje o serumima i da li ih redovito koristite u
sklopu svoje njege kože?


Meteo Beauty social links:




22 коментара

  1. Odlican post kao i uvek od Selme i sjajne preporuke :)
    Probala sam samo Caudalie serum i uzivala sam da ga koristim zimus :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja zahvaljujem jos jednom sto si me lijepo ugostila - volim sa tobom imati neke zajednicke projekte :D

      Serumi su mi postali fetis, ni sama ne znam kako ali vremenom sam sakupila prilicnu kolekciju. Nisu bespotrebni, nekome se tako cini i shvatam zbog cega takvo misljenje - treba bas znati probrati izmejdu tona nekih seruma onaj pravi za sebe - sto nije lako.

      Caudalie serum je stvarno vrhunski! Zimi mi je "must have" a bome i tokom ljeta, kada mi sunce malo isusi kozu priskace u pomoc :)

      Избриши
    2. Znam da voliš Caudalie, Tasho :D
      Ja taj nisam stigla još da probam :/
      Naravno, Selma uvek ima sjajne preporuke koje vredi pročitati :)))

      Избриши
  2. Анониман20. јул 2015. 00:15

    Odlican post i svaka cast za saradnju! Volim videti da blogerke imaju lep odnos i da nesebicno zele pisati i za druge portale i blogove. Nisam isprobala nijedan od ovih seruma ali se nadam da ce biti prilike.
    Vesna M.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Vesna! Vjerujem da je i Leni drago procitati pohvalu i podrsku, jednako kao i meni :)

      Samo pozitivne vibracije trebamo siriti a meni je uvijek zadovoljstvo pisati i fotkati, pogotovo za meni posebno drage osobe, sto vjerujem da je razumljivo.

      Od navedenih je Caudalie, cini mi se, najpovoljnije cijene i vjeruj da vrijedi svake parice. Ako se odlucis na kupovinu, mislim da neces pozaliti investiciju :)

      Избриши
    2. Vesna, nadam se cete uskoro probati neki od preporucenih seruma pa da podelite sa nama svoje utiske :))
      Jako mi je drago da vam se dopada post i ideja koju smo imale :)) Selma je inače jedna prava mala mišićava enciklopedija :D

      Избриши
  3. Sve do jednog sam probala i tu su primjerci koji su sami vrh: od hidratacije, blistavosti, nesavršenosti..ma super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zasto nisam iznenadjena da smo ih sve isprobale? :D

      Drago mi je da se slazes sa mojim preporukama - olako ne shvatam niti jednu od njih a posebno je velika odgovornost preporuciti proizvode koji kostaju nesto vise u odnosu na novcanik prosjecnog potrosaca sa nasih prostora. Ipak vjerujem da je svaki od navedenih seruma zasluzio pohvale!

      Избриши
    2. Zato ja stalno tupim: tražite testere :D

      Избриши
    3. Draga DearSkin, tvoja reč može samo da aminuje gore priloženi tekst :)) Nisam ni sumnjala da se u moru kozmetike koju si probala, nalaze i ovi proizvodi :)
      Sjajne preporuke je Selma dala, ali baš ovaj Filorga koji mi se čini zanimljivim, nije dostupan kod nas :/

      Избриши
  4. Анониман20. јул 2015. 08:25

    Isprobala sam samo caudaliejev serum od ovih sa spiska i odlican mi je bio.
    Bravo za tekst :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista je Caudalie serum fantazija!

      Budes li u prilici, potrazi barem uzorak L'Occitane Iris i Andjelika Esencije - trenutno koristim iskljucivo nju u svrhu dnevne njege ispod BB kreme i/ili samostalno i stvarno je serum koji je naprosto stvoren za koristenje tokom ljeta ♥

      Mnogo hvala, jako sam sretna ako ti se dopada post :)

      Избриши
    2. Drago mi je da ti se post dopao :))
      moraću i ja konačno da uzmem taj caudalie serum, pa ne mogu ga svi probati sem mene :D

      Избриши
  5. Probala sam samo Caudalie Sos, bio mi je ok, ali ne i vanredno dobar, mnogo mi se više sviđa serum iz Polyphenol linije. Volela bih da probam Filorga Hyal-Defense, a svaka čast za ideju o razmeni postova i sam post, naravno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hm, ne mogu se sjetiti da li ti je koza izrazito suha? Mozda ti zbog toga nije bio dovoljan?
      Moguce jer citala sam da se to znalo desavati a mojoj mjesovitoj do dehidriranoj kozi je bio onako, bas taman a da ne zacepi pore.

      Nisam isprobala Polyphenol serum ali sam potrosila uzorak ulja iz te linije i bilo je vau! dobro :D

      Kako je jedna dama ispod spomenula - Filorga Hyal-Defense serum je odlican, ma vise nego odlican ali zbog cijene suze frcaju xD
      Ko moze i zeli, ide preporuka iako shvatam da Filorga kao brend nije za svaki dzep.

      Hvala ti puno na podrsci i komentaru draga moja tj. draga nasa :D

      Избриши
    2. Hvala ti na podršci, što reče Selma, draga naša :)))
      Iščekujem preostale recenzije Polyphenol linije :)

      Избриши
  6. Ne koristim serume za lice, ali posle ovog teksta cu razmisliti jer mi sigurno treba neki. Imam prosirene pore i nesto masniju kozu, i ako serum moze to popraviti necu da cekam vise. Odavno sam prebacila tridesetu ali serume nisam do sad kupovala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa ako te intrigiraju (i ako sam bas ja malo doprinijela tome, drago mi je!), mozes poceti sa necim sto nije mnogo skupo. Cisto da ispitas teren.

      Afrodita ima hidratantni koncentrat koji se ponasa kao serum. Nije savrsen ali je dobar za pocetak.
      No za prosirene pore nece uciniti nista posebno, masnoj kozi bi mogao biti li-la.

      U sustini je tesko pronaci serum u nekom drogerijskom rangu. Sto god sam isprobala i pomislila kako je jako dobro - pogodi kakva je cijena bila?
      Nije bas ohrabrujuce ali ako ti tester, uzorak nekog seruma naidje - nemoj se ustrucavati da eksperimentises.
      Naravno, uvijek sa dozom opreza sa novim proizvodima ali uvijek postoji sansa da otkrijes nesto divno.
      U tom slucaju slobodno javi svijetu o svojim otkricima, prva ja bih voljela znati! :)

      Избриши
  7. Анониман20. јул 2015. 11:03

    Filorga Hyal-Defense je najbolji serum na svetu, samo je tako skup da se najezim svaki put kad moram izdvojiti novac za njega.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpis velik kao dubajski Burj Al Arab hahaha :D
      Stresem se na pomisao i spomen rijeci "repurchase" xD

      Избриши
  8. Анониман20. јул 2015. 11:09

    Skoro sam uzela vichy aqualia termal serum i bas sam zadovoljna. Brzo se upije a meni to treba jer imam malo vremena u toku dana da se negujem. Lagan je i odlican za leto, ali zazimu mislim da ce biti preslab pa ako imate preporuku za neki jaci zimski serum, dobro bi mi doslo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Oho-ho! Kao da mi misli citas - upravo Vichy Aqualia Thermal serum stoji na mojoj WL kao slijedeci kojeg zelim isprobati :D
      Jako sam zadovoljna Light verzijom dnevne kreme iz te linije, citala sam dosta lijepih stvari o serumu - zahvaljujem na dodatnoj potvrdi da je vrijedan paznje!


      Tokom zime mojoj mjesovitoj do dehidriranoj kozi vecinu vremena moze biti dovoljan npr.Caudalie SOS serum ili eventualno on u kombinaciji sa malo hranljivijom kremom. Moram paziti da sve skupa ne bude pretesko posto su mi pore sklone zacepljenjima.

      Ono sto mi je jako lijepo odgovaralo i jos uvijek odgovara je Bocassy hidratantna nocna krema koja je dosta hranljiva i mislim da ce zimi u kombinaciji sa nekim serumom sa liste biti odlicna.
      Jedva cekam istestirati ovu svoju pretpostavku! :D

      Избриши

Hvala na komentaru.