Bourjois | Poudre de Riz de Java




   Ostajemo i dalje u segmentu dekorative, a ovog puta čitaćete o Bourjois pirinčanom puderu. U okviru ovog brenda nalazi se moj omiljeni drogerijski tečni puder o kojem sam pisala ovde. Istina je da se kod nas najsvetlija nijansa ne uvozi, ali uz mogućnost online kupovine, taj problem se može rešiti. 

   Uglavnom me puderi u prahu i kamenu asociraju na proizvode kojima ću matirati ten, ali u ovom slučaju u pitanju je nešto drugačije. Ako volite blistaviji ten, i želite da osvežite celokupan make up, pročitajte ostatak teksta.




   Fino mleveni puder u prahu, plastična pastelno zelena kutija, retro natpis...sve to se na prvu može zaključiti o Java puderu. Ono što ćete uočiti tek kad otvorite pakovanje jeste pomalo starinski miris, ali i zgodan način doziranja proizvoda kroz par rupica koje su zaštićene nalepnicom. Kutija je toliko simpatična na oko, čak i uprkos činjenici da sadrži svega 3,5 grama praha. Veoma je sitno mleven, svilen i mekan pod prstima, i pohvalno je što se u principu sporo troši. Nema nikakvo prekrivanje i potpuno je transparentan. Koristim ga isključivo za setovanje šminke, preciznije, korektora ispod očiju. U početku sam ga nanosila na celo lice, i priznajem da i tako upotrebljen, izgleda sasvim korektno. No, kako u tu svrhu mogu koristiti meni omiljene Meteore čiju recenziju možete pogledati ovde, rešila sam da za regiju ispod očiju i setovanje korektora, koristim baš Java puder. Inače, ako nekog zanima, Java puder je pušten u prodaju još daleke 1879.godine, a početkom 20.veka u svetu je prodavano oko 2 miliona primeraka.


   SastavMica, Silica, Talc, Ci 77891 (titanium Dioxide), Boron Nitride, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, P-anisic Acid, Ci 77491 (iron Oxides), Parfum (fragrance), Potassium Sorbate, Hexylene Glycol, Oryza Sativa (rice) Starch, Caprylic/capric Triglyceride, Ci77492 (iron Oxides), Lauroyl Lysine, Ci 75470 (carmine), Hydroxycitronellal, Tin Oxide, Cinnamyl Alcohol, Eugenol, Benzyl Salicylate, Linalool, Evernia Prunastri Extract, Citronellol, Geraniol, Amyl Cinnamal, Alpha-isomethyl Ionone, Hexyl Cinnamal, Rose Extract, 12bmt010-1
 

   Praškasti ili kameni proizvodi poput ovog namenjeni su setovanju šminke. To znači da se nanose tek na kraju kao završnica, eventualno po nanetoj tečnoj podlozi na lice. Kako je efekat suptilan, nenapadan i diskretan, ne može doći do preterivanja, pa se može koristiti kako nakon tečnog pudera, tako i nakon nanetog rumenila i bronzera, baš na samom kraju postupka šminkanja. Na taj način obrisaće se oštri prelazi, ten će izgledati upeglanije, a celokupna šminka i lice blistavije i zdravije. 


   I ovde stvari funkcionišu po principu prelamanja svetlosti i igranja sa okom posmatrača. Iluminativne mikronske čestice imitiraće savršeno ispoliran ten, a vaše lice će usled refleksije dobiti na svežini. Kada Java puder nanosim da setujem korektor, to činim rastresitom i većom četkicom, poput RT Contour brush, koja lepo rasporedi prah pa se korektor ne skuplja u mimičnim boricama i nipošto ne izgleda šljaštavo. Na swatch-u iznad nanela sam prah u debljem sloju da bi se bolje video, ali nanet pufnastom četkom na lice, znatno je manje uočljiv i prilično lagan za nošenje.

   



Bourjois Java puder lepo će osvežiti lice koje je suvo ukoliko je pre toga naneta adekvatna podloga. Najlepše će izgledati na osobama sa normalnom i mešovitom kožom, dok bih rekla da za one sa masnom ne bi bio najsrećnije rešenje. Iluminativni puder u prahu lak je za korišćenje i mogao bi vam brzo postati omiljeni komad šminke ako ste inače ljubitelji ovakvih proizvoda. 


Da li ste probale Bourjois Java puder? Koristite li Bourjois dekorativu i šta vam se naročito dopada?



do sledećeg posta 

16 коментара

  1. Da li bi ga uporedila sa Guerlain kuglicama nekim delom? Da li mi treba ovaj presladak proizvod ili kuglice završavaju sličan posao? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hm...u principu, rekla bih da je to isti model delovanja, samo sa drugačijim završnim efektom, jer ipak nisu identična stvar. Kuglice mi lepše zaglade ten, i više koriguju neke sitne nepravilnosti...Bourjois ima slabije izražen taj efekat kada se koristi na celom licu, ali opet je skroz korektan.
      Precizan odgovor na pitanje bi bio: Ne, ne treba ti, zato što Guerlain radi mnogo bolje a njega već imaš :)

      Избриши
  2. Baš sam planirala da ga kupim, moji podočnjaci su tamni i apsolutno svaki korektor mi se uvlači u borice, pa posle nekog vremena izgledam kao da imam 100 godina :( Dosad sam setovala MAC prep+primeom, medjutim uverena sam da svi puderi koji iole matiraju (i odgovaraju mi za ostatak lica) samo dodatno isuše kožu oko oka i naglase bore. Pritom, čini mi se da na našem tržištu ni nema pudera u kamenu/prahu koji hidrira, a transparentan je. Kod ovoga me malo brinu samo te svetlucave čestice... Ako imate neki predlog, sve slušam :)
    Veliki pozdrav,
    Zorana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Oprostite što ovako kasno odgovaram, ali sam bila odsutna neko vreme. U principu, za setovanje korektora ispod očiju radije biram neke proizvode poput ovog, nego primera radi pudere za matiranje lica. Baš iz razloga što znaju 'zacementirati' taj deo, učiniti ga suvkastim i beživotnim. Uvek sam pre za neke lakše varijante, poput onih mojih stoput opevanih Gerlan kuglica ili ovog Bourjois pudera. Svetlucave čestice tu da vizuelno osveže i otvore pogled. Takođe, jako je bitno dobro pripremiti regiju oko oka, a pre nanošenja tečnog pudera i korektora. Ja na primer nikad ne nanosim puder oko očiju, tu stavljam isključivo korektor koji nije suvkast, i to tek nakon okoloočne kremice :) Ujedno, uloga kamenih pudera, pogotovo transparentnih koji ne daju nikakvo prekrivanje, jeste da fiksiraju ono što je ispod njih. Hidrataciju tu odrađuju drugi proizvodi koji se nanose pre šminke :)) Nadam se da sam vam barem malo pomogla :) Slobodno mi pišite ako imate još nedoumica :)

      Najlepši pozdrav :)

      Избриши
  3. Анониман13. март 2016. 19:37

    Procitala sam nekoliko tekstova o ovom divnom puderu i razmisljala o kupovini, jedino me brine da li cu mozda izgledati sjajno ( u bukvalnom smislu :)), zbog mesovite koze. Lepa recenzija :) Kristina

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Kristina :)
      Mnogi se zbune kad vide pudere koji imaju ovakvu završnicu, a i sama priznajem, prvi put kad sam probala Java puder u parfimeriji pobegla sam glavom bez obzira. Iz kutijice mi je na ruku ispala tolika količina nekih šljokica da sam se uplašila i pitala kako iko to stavlja na celo lice kako predlažu. Međutim, umereno doziranje, lepom velikom rastresitom četkom, može zaista dati lepu blistavu završnicu licu. Ja imam isto mešovitu kožu, i kada sam nanosila Java puder na celo lice, nije mi fokus bio na t-zoni, već na ono oko nje. T-zonu uvek možeš dodatno matirati, i time osigurati da ne prosijaš i ne izgledaš sjajno :D A ako si baš svetlije puti, mislim da ga čak možeš koristiti kao diskretan hajlajter :)

      Избриши
  4. Nikada se necu osloboditi svoje slabostiprema lepim pakovanjima...Pakovanje je preslatko! Inace sam veoma dugo koristila Cotty-jev starinski Air Spoon pudesr(slala mi ga je drugarica iz Kanade), koji je odlican drogerijski puder, (bar je to bio do pre 10-tak godina), ali ga nisam koristila samo zbog toga, vec i zbog divnog vintage pakovanja sa mrezicom. Nista cudno da uzmem i ovaj, posle cega ce me definitivno izbaciti iz kuce :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Razumem te skroz za ovo što kažeš. Koliko sam samo puta nešto kupila zbog lepog pakovanja :DDD Haahah, ako te izbace, osnovaćemo klub. Ima nas par koje se zatrpavamo šminkom i generalno, kozmetikom, bile bismo sjajan tandem :DDD

      Избриши
  5. Fotke su mnogo lepe <3
    Taman sam htela da predložim da napišeš post u kome bi uporedila završne pudere koje koristiš, bilo da su matirajući, blistavi, u prahu, kamenu, kulgice... Iva me donekle preduhitrila sa pitanjem :D
    Ovaj malac je stvarno sladak, ali već imam meteore :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad me ti pohvališ, nekako mi dođe posebno drago i budem ponosna <3 HVALA!!!
      Vidiš, ne bi bilo loše napraviti takav post, dala si mi sjajnu ideju. Razumeš, 'sjajnu'=blistavu ideju :D Odmah mi je sinulo kako bih mogla da fotografišem proizvode :)
      Da, ako već imaš meteore, ne treba ti Bourjois kutijica :)

      Избриши
  6. Jako lepo..i potpisujem ono za lepa pakovanja :D

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam ga probala...imam u planu vec dugo, ali moram prvo da potrosim MAC-ov. Privlaci me ambalaza, priznajem. Ne volim da gomilam proizvode a onda ne stignem da ih potrosim :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Razumem za gomilanje, i sama imam ideju o tome u glavi, i nekad je ispoštujem nekad ne :D Ali dobro, ovakvi proizvodi se ne kvare brzo, to je valjda neki izgovor :D

      Избриши
  8. Kupih ga, zbog tebe, naravno :D sad jedva cekam da uzivam u njemu i podelim utiske :) Da se nadje dok ne padnu meteori, ja i meteori vise... :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čekaj, kriviš li me, ili mi zahvaljuješ na preporuci? :p :DDDDD
      Hahahahahah, ma meteore ćeš nabaviti, znam te, nećeš izdržati :D

      Избриши

Hvala na komentaru.