Travel Post: Zapisi o Zlatnom Pragu - Šta videti i posetiti?




   Naše putovanje u Prag biće nastavak jedne davno ispisane priče koju sam vam predstavila u okviru Travel rubrike ovog bloga. Od tada se dosta toga izdešavalo, u međuvremenu sam postala i mama, pa je svako napuštanje zemlje zarad bilo kakvog turističkog putovanja postalo znatno komplikovanije i zahtevalo bi dosta planiranja. Pre ovog putovanja obišli smo još jednu evropsku prestonicu o kojoj ćete čitati u nekom od narednih tekstova jer jedva čekam da vam i o tome pišem. 
   Kako se ovo putovanje desilo još početkom godine, utisci nisu baš sveži ali oni najjači su ostali urezani u sećanje. Tu su fotografije da se svega lepo prisetim i na vas prenesem delić atmosfere koji Prag čini onim što zapravo jeste, a jeste pravo turističko blago koje čeka da ga otkrijete. Još jedna mala informacija na početku: Moj prvi susret sa Pragom desio se jako davno, a sve zahvaljujući spotu grupe INXS za pesmu Never Tear Us Apart, za koju sam emotivno vezana. I upravo tako sam ga i zamišljala, lepog ali sivog i pomalo tužnog. A sada vas molim da pročitate post do kraja i kažete mi kakvim ste ga vi doživeli na osnovu ove moje priče i fotografija. 


      Svaka poseta Pragu uglavnom kreće sa istog mesta, te je ono prvo što smo videli u ovom gradu bio Praški dvorac Hradčany, vanvremensku građevinu impozantne veličine i stila. Danas je sedište predsednika države, i vrlo je dobro čuvan i okružen stražarima, a ima i dosta kontrolnih punktova koji proveravaju turiste na svakom koraku. Kada smo prošli kapije predsedničkih odaja, put nas je dalje vodio do malene fontane okružene zgradama. Hodali smo neumorno kaldrmisanim ulicama fotografišući skoro na svakom koraku, a onda smo naleteli na skupinu ljudi koji su začuđeno i bez daha zurili u prizor koji se ukazao pred nama. Katedrala Sv.Vida čija je gradnja započeta još 1344.godine je verovatno spolja najjezivija građevina koju sam videla do sad, pritom ne mislim u negativnom smislu. Odsečan i strog gotski stil učinio je da uliva strahopoštovanje svakome ko se tu zadesi, a prelepe vitraže kroz koje se prelama svetlost od spolja je zaista nepotrebno komentarisati dodatno. Ulaz u katedralu je besplatan, fotografisanje dozvoljeno, pa je ona redovno ispunjena turistima. Na fotografiji možete videti i deo Matijinih vrata na zapadnoj strani Praškog dvorca, velelepnu kapiju izgrađenu 1614.godine.   


   Ne možete se naći u Pragu a da ne prođete preko Vltave Karlovim mostom, sagrađenim za vreme vladavine Karla IV oko 1357.godine a na čijim se suprotnim krajevima nalaze tornjevi sa kojih se pruža prelep pogled na grad. Most povezuje Stari grad i Malu stranu, a na njemu je večito gužva jer turista uvek ima u velikom broju. Postoji legenda da su sa ovog mosta bacili u reku sveštenika Jana Nepomuka pa mu je onda sagrađen spomenik, zajedno sa još tridesetak drugih statua svetaca koje krase ovaj nesvakidašnji most. Od samog početka pa do kraja mosta nailazićete na mnoštvo prodavaca suvenira koje ovde možete kupiti po nešto većoj ceni, umetnika koji crtaju fine karikature za oko 20tak eura, štandove sa razglednicama, slikama Praga i pejzažima. Od svega što smo u Pragu uspeli da vidimo, upravo Karlov most je ostavio možda i najjači utisak na mene jer smo na njemu uspeli u jednom trenutku da se zadesimo u sam sumrak. Tada su jezive statue po obodu mosta zaigrale mistični ples sa senkama, sat ili pak crkvena zvona(ne mogu se setiti tačno) odzvanjao negde iza građevina, a ja sam se stresla od jeze i na momente doživela pravi vremelov ili još zanimljivije, skroz sam se prebacila u film o Van Helsingu. 


   Kada se sa Karlovog mosta i Male strane pređe u Stari grad, ulazi se u pravu turističku zonu(kao da ceo Prag nije već ispunjen turistima na svakom ćošku) gde ćete naići na gradsku vrevu i turiste iz svih krajeva sveta. Budite ovde na oprezu jer ima puno džeparoša. Popločane ulice, neke i preuske da se automobili mimoiđu, mnoštvo prodavnica svakojakih suvenira i kristala, razglednica, magneta i puno puno pivnica, kafana i restorana. U Pragu sigurno nećete ostati gladni, jer se pivnice bukvalno nadovezuju jedna na drugu i izbor je ogroman. Moj je savet da zađete u sporedne ulice i bez bojazni ih istražite, jer upravo tu restorani često kriju jako lepu ponudu hrane po pristojnim cenama, dok one malo frekventnije ulice znaju da vas udare po džepu. Isti savet imam i ako želite kupovati suvenire, ne trčite da odmah u prvoj prodavnici ostavite novac, jer je vrlo moguće da ćete na nekom manje posećenom mestu naći mnogo bolju ponudu a i po 50% manjoj ceni. 



    Još jedna od znamenitosti koja Prag izdvaja u odnosu na druge gradove jeste i Astronomski sat(Pražský orloj) koji se nalazi na ulasku u Starogradski trg. Postoji podatak koji tvrdi da je mehanički sat sa astronomskim brojčanikom postavljen 1410.godine. Trg je prostran i okružuju ga prelepe zgrade sa kitnjastim fasadama za koje sam čula podatak da je u mnogima od njih boravio Franc Kafka. Na Malostranskom trgu nalazi se crkva Sv.Nikole građena početkom 18.veka, koja krije mnoge vredne umetnine i u kojoj je svojevremeno svirao sam Mocart. Tu u blizini je i Starogradska skupština, a na suprotnoj strani možete uočiti i crkvu sa dva identična tornja. To je crkva Device Marije Tinske


   U jednoj od dnevnih spontanih i posve neplaniranih šetnji rešili smo da pratimo stazu koja nas je odvela do obale Vltave. Tu su nastale neke od meni omiljenih fotografija koje sam ikada napravila. Upravo na ovom mestu je sniman gore pomenuti spot INXS. Možete zamisliti moje ushićenje. Uz sve to, sasvim slučajno naišli smo na ogromnu grupu labudova koju su okruživale i druge patkice i ptice. Labudovi su mi zaista fascinantni i nisam do sad imala prilike da im ovako blizu priđem. Bili su vrlo druželjubivi i strpljivo su mi pozirali, te svojom gracioznošću učinili taj dan kompletno predivnim.



    I za kraj mi ne preostaje ništa drugo nego da probam da ukratko sumiram utiske. Očekivala sam da ću u Pragu videti jezivi gotski kraj sa sumornim i sivim prizorima koji će me prestraviti, a dobila sam sve suprotno od toga. Iako smo ga posetili u hladnije doba godine kada još nema zelenila i one procvetale prolećne radosti za koju verujem da Pragu čarobno stoji, imali smo lepe i sunčane dane koji su bili prijatni. Sve ovo se pretvorilo u jedno prelepo iskustvo i sadržajno i lepo putovanje koje sam želela da pretočim u jedan blog post. Izvinjavam se što se ovako odužilo, ali Prag sa pravim razlogom zovu Zlatan grad. On prosto ulazi pod kožu i njegova specifična energija ispunjava i hrani duh. Do nekog sledećeg druženja, dragi grade.

   
Da li ste do sad bili u poseti Pragu i kakvi su vaši utisci? Budite slobodni da mi se javite u komentarima.



do sledećeg posta 

5 коментара

  1. udavila si slikama, axaxaxa, samo se malo salim, nemoj da se ljutis. bila sam sa deckom u pragu pre nekoliko godina i od tad smo obisli svasta nesto a nikako da se vratimo u prag. posle ovih slika cu morati sigurno! bas si ga lepo predstavila!

    ОдговориИзбриши
  2. Prelep Prag! Nisam bila ali posle ovih slika, uh, prvom prilikom idem tamo!

    ОдговориИзбриши
  3. Svaka cast, ovo si odradila bogovski. Bila sam u Pragu vise puta, sto sa mamom sto sa drugaricama i svaki put smo se provele prelepo. U Pragu ne smete propustiti Prag, to se mora doziveti na sopstvenom primeru. Obozavam ovaj grad, i planiram da i naredne godine odem bar na jesen ako ne stignem na prolece.
    Veliki pozdrav za tebe!!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Negde mi je nestao komentar od malopre, ne znam šta se desilo jer sam kliknula na objavi??? Nema veze, pisala sam da je post prelep da su slikice prelepe i da nisam bila u Pragu, ali da bih posle ovog teksta volela da ga obidjem jednom.

    ОдговориИзбриши
  5. Videla sam sinoć na Instagramu da si objavila da pripremaš post, i evo ga tu je!!! Moj najomiljeniji grad na svetu <3

    ОдговориИзбриши

Hvala na komentaru.