Gingerbread Cookies | Praznični kolači od đumbira i cimeta




   Obično nemam problem da tekstu nadenem naslov, ali sada se malo namučih. Naime, pozabavila sam se trominutnom internet pretragom ne bih li vas ovde zadivila time kako imam neku istorijsku priču koja će ispratiti recept za kolače, ali to ne beše baš plodonosno. Sve što sam uspela da saznam je da postoje podaci da se još kraljica Elizabeta I sladila i uživala u mirisu cimetnih kolačića, davnih, davnih godina. Kakav je originalan recept nisam uspela da otkrijem, a činjenica je da danas imamo mnogo dostupnih varijacija. Otud i moja zbunjenost povodom pravilnog naziva ovih kolača. Medenjaci, đumbirci, božićni kolači, medeno srce i još ko zna koliko mogućnosti. 
   Ove godine nisam mogla da odolim i praznično me raspoloženje uhvatilo mnogo ranije nego inače. Mislim da je za to sve odgovorna činjenica da sam mama jednog radoznalog dvogodišnjeg mališana koji se kako raste, sve više interesuje za svakodnevna dešavanja, a ja osećam neku vrstu dužnosti da mu sve praznike koje proslavljamo približim, učinim da ih zavoli i uživa u njima. I zaista, nema ničeg lepšeg od nevinog dečijeg osmeha i iskrene radosti koju tada dobijem zauzvrat.


   Za ovaj recept vam je potrebno puno začina, nešto brašna, papir za pečenje, zanimljive modlice za seckanje testa i puno veselih pesmica dok sjedinjujete sastojke. Mi smo pevali pesme o Deda Mrazu i naravno da mislim da su pomogle da kolači ispadnu ovako simpatični.


Potrebni sastojci: 
450 grama brašna
začini : pola kafene kašičice cimeta, 1/4 kašičice muskatnog oraščića, pola kašičice đumbira u prahu, 1/4 kašičice samlevenog karanfilića, 1/4 kašičice bibera, pola kašičice soli
1 jaje
oko 150 grama meda
170 grama margarina (možete koristiti puter kao zamenu)
80 grama smeđeg šećera
1 prašak za pecivo
za pastu za šaranje: 200 grama šećera u prahu i 1 belance

Priprema: 
   Margarin koji ste prethodno otopili na sobnoj temperaturi mikserom umutite sa smeđim šećerom, jajetom,  i medom (poštujući ovaj redosled). U odvojenoj posudi umešajte brašno sa praškom za pecivo i predviđenom kombinacijom začina. Zatim polako dodajte suve sastojke u umućeni margarin i polako, na najmanjoj brzini miksera, mutite dok se potpuno ne sjedini. Možete mešati i kašikom ako vam je tako lakše, ali meni se mikser pokazao praktičnijim. Smesa nije potpuno rastresita, i ne treba da bude takva, ali nije ni kao klasično testo lepljiva poput žvake. Potrebno je da ovo testo, nakon što ga umotate u samolepljivu foliju, ostavite u frižideru da odstoji par sati. Ja sam pravila uveče nakon što sam uspavala sinčića, i iako sam jednu turu ispekla odmah(nisam mogla da izdržim), ostatak je prenoćio u frižideru i čekao pećnicu tek sutradan. Kada testo izvadite iz frižidera podelite ga u nekoliko loptica da bi vam bilo lakše da razvlačite oklagijom. Nemojte zaboraviti da pospete malo brašna na radnu površinu kako vam se ne bi lepilo. Takođe, potrudite se da ga ne razvučete i ne stanjite previše, ali nemojte ni da bude predebelo jer hoće malo i da naraste u rerni. Idealno bi bilo ako ga možete stanjiti na 5mm. Peče se na papiru za pečenje, u rerni na 170 stepeni, oko desetak minuta. Glazuru za šaranje spremićete lako. Belance se penasto umuti mikserom a onda mu se postepeno dodaje šećer u prahu dok se u potpunosti ne sjedini i bude gusto. Nemojte šarati kolačiće tek izvađene iz rerne, pustite ih da malo odstoje i prohlade se, i ne bojte se da slažete kolačiće jedne preko druge, jer će šara biti vrlo postojana kada se ohladi. 



Mi smo uživali u pravljenju kolačića iako nisu ispali savršeni i onako kako sam ih prvobitno zamislila. Nadam se da sam vam prenela delić praznične atmosfere koja je ispunila naš dom, i da ćete probati da i sami pripremite ove slatkiše. Volela bih da čujem kako vam se čine moji Đumbirci?



do sledećeg posta 

Нема коментара

Hvala na komentaru.