Offline Is The New Black





  Nedavno sam imala prilike da na moje veliko zadovoljstvo, pišem jedan tekst za srpsko izdanje Harper's Bazaar. Govorila sam na temu nekih beauty trendova koji su pratili svetske poznate lepotice uglavnom sa Holivudske scene. U ovom postu preneću vam taj tekst, u pitanju je majsko izdanje ovog časopisa.

  Tragom ideala ženske lepote, koračali smo na kratko par vekova unazad kroz istoriju. Stara narodna glasi da je lepota u oku posmatrača sa čime se i mi slažemo, a standardi lepog menjali su se kroz vekove pa sve do današnjih vremena koje slobodno možemo označiti kao eru instagram nadrealizma i instant fotošop hirurgije. Nekada su trendove postavljale holivudske glamurozne dive i danas znanih imena, a godine koje su za nama obeležili su trendovi Instagram influensera, manekenki i celebrity karaktera. Ova priča je osvrt na percepciju ženske lepote u njenoj najprizemnijoj sirovoj srži i make up i modu koji su se kroz godine menjali prateći je, te nema za cilj predstaviti seksističko poimanje ženskog tela kao takvog. 


     Dvadesete godine prošlog veka donele su potrebu da žene suptilno sakriju svoje obline kasnije uvedenim ravnim širokim krojevima, a make up bude odsečniji i krajnje naglašen. Ten je bled do iznemoglosti sa što jačim crvenim ružem, maskara je heavy naneta i naglašene su jagodice. Setite se samo beskrajno savršene Grete Garbo i tog lica jedne samouverene, samosvesne i moćne žene. Za primer. Tridesete godine su ispratile prethodno nametnut trend tankih obrva i podosta našminkan ten. Ne možemo a da se ne osvrnemo i na druga imena proslavljenih holivudskih gracija i generalno gledano žena koje su obeležile jednu čitavu eru predstavljajući žensku lepotu u svoj njenoj punoći ali i krhkosti, nevinosti a ujedno i punoj žestini. Ava Gardner, ’pin up’ brineta popularna četrdesetih godina prošlog veka, izrazito zelenih očiju i zanosne kose, prava je glam predstavnica tog doba, zajedno sa neprikosnovenom Vivijen Li. Tada su tanke obrve polako izlazile van mode a forsirao se prirodniji ten, roze rumenilo, dok je crveni ruž i dalje bio aktuelan. Godine koje su dolazile plasirale su platinastu lepoticu bledog lica, Merlin Monro, ali i raskošnu Evropljanku Sofiju Loren, među zvezde. Ponovo se vraćaju na snagu slojevi pudera zarad postizanja flawless look momenta, dok su žene krenule više da eksperimentišu sa senkama. Ne zaboravimo i da pomenemo još jednu beauty ikonu toga doba, Grejs Keli, gracioznu poput imena koje je nosila, ali i ljupku Odri Hepbern, Givenchy muzu, gustih, punih obrva i milog pogleda. Doručak kod Tifanija je klasik koji smo svi gledali, zar ne?



  Usledile su procvetale šezdesete gde je sve nosilo simboliku mira i ujedinjenja. Manekenka Tvigi vraća kratku kosu na velika vrata i jedna je od predstavnica make up trenda te dekade. U modu su ušle nude usne, puder je korišćen tek za prekrivanje pokojeg nedostatka, a maskara se pakovala na tone. Pamtite li čarobnu Natali Vud, podjednako briljantnu kao i njena filmska ostvarenja? Crnokosa Cher je prednjačila u dekadi koja je došla nakon, vrativši šiške u modu. Tada kreće da se eksperimentiše sa konturisanjem lica radi stvaranja senki, koriste se tonirane kreme i cheek stainovi. Sa druge strane, prekrasna Fara Fosit srebrnozlatnih neobuzdanih uvojaka, sa minimumom šminke i dalje drži stranu prirodnijem izgledu. Osamdesete godine su pomerale granice i zajedno sa disko muzikom donele su i disko raspoloženje u šminkanju. Too much svega. Ovladale su drečave, pomalo neon boje, kombinacije jarkih nijansi na očima, igranje sa stilovima, naglašene obrve, usne i jagodice.
   I dok nam danas sa malih ekrana neka druga popularna lica plasiraju svoja make up otkrića i stilove, ostaje nam da propratimo aktuelnost i izvagamo šta nam oku prija a šta ne.
    Bilo kako bilo, čvrsto verujem da je svaka negovana žena zapravo lepa žena. Ujedno, unutrašnja lepota je svevremenska i neprolazna. Jačanjem intelekta, duha i duševnog mira, naša spoljašnjost će takođe, u harmoniji sa unutrašnjim stanjem, zračiti lepotom i vedrinom. Harizma je ništa drugo do srećni odsjaj nas samih koji smo u skladu sa sopstvenim unutrašnjim bićem.
   Uklapale se vi ili ne u kalupe koje beauty industrija nameće, ne dozvolite da vam bilo šta bude nametnuto po default-u. Današnja žena bi trebalo pre svega zbog sebe, biti snažna, sposobna i sama sebi dovoljna. Srećna i ispunjena u svakom aspektu, svesna sebe i svoje jačine, voljena i zaljubljena u život.
   Završiću rečima koje je izgovorila Sofija Loren i koje glase: ''Nothing makes a woman more beautiful than the belief that she is beautiful.''




do sledećeg posta 

2 коментара

  1. Jao kako divna objava. Bas sam se odusevila jer ste me vratili u neko jednostanvnije vreme i stavili osmeh na lice. :) Zaista prelepo. Secam se kada sam bila dete pa su je ovo bio klasican dan sa mojom majkom. Ove teme, ove slike, hvala vam.

    ОдговориИзбриши

Hvala na komentaru.