Homemade | Avokado maska za lice





   Veliki kozmetički entuzijasta poput mene često se nađe u prilici da isprobava nove proizvode na tržištu. Koristim kozmetiku u svim dostupnim oblicima i volim da je analiziram, no povremeno poželim da odmorim od sve te ’hemije’ i prepustim čula bogatstvima koje daruje priroda. Moja svakodnevna rutina broji desetak proizvoda za lice, a kada zaželim da sebi pružim koncentrovani tretman pun hranljivih sastojaka, rado biram homemade maske. Prednosti ovakvih tretmana su višestruke, a mene raduje činjenica da od svega par sastojaka mogu napraviti zaista delotvoran preparat. U jednom od prethodnih brojeva časopisa Lepota i zdravlje objavljen je jedan moj tekst na temu prirodne kozmetike, otud fotografija časopisa kao cover za ovaj blog post. 




  Ako bih se opredelila za jedan noseći sastojak koji se može modifikovati u receptima za različite tipove kože, onda bi to bio avokado. Bogat antioksidansima koji odlažu nastanak bora i pružaju zaštitu, on mojoj koži daje neophodnu negu, hrani epidermis, pomaže sintezu kolagena, jača kožu iznutra i podstiče elastičnost. Jedan od mojih favorita je maska sa avokadom, medom, jogurtom i bananom, koja je pritom i divnog ukusa.

   Sve što vam treba od sastojaka jesu avokado, jedan gusti jogurt, med i banana. Pola avokada ispasirajte, u njega dodajte kašiku meda i pola banane pa sve zajedno izmešajte. Na kraju, u dobijenu smesu stavite kašiku gustog jogurta i vaša maska za lice je spremna. Nanosite je na celo lice izbegavajući predeo oko očiju, a nakon deset minuta isperite mlakom vodom. Avokado je koristan za lice jer hrani kožu, hidrira je, bogat je oleinskom kiselinom. Ima antioksidanse i vitamin E. Bananu stavljam jer je dobra u borbi protiv akni, blago posvetljuje kožu, smanjuje lučenje sebuma. Med čisti pore, sprečava akne i deluje antimikrobno. Jogurt sadrži mlečnu kiselinu koja daje blagi piling efekat, vrši suptilnu eksfolijaciju i revitalizuje kožu.






Nadam se da ćete isprobati ovu masku i da će vam
odgovarati kao i meni.




do sledećeg posta 



2 коментара

  1. Cesto u home-made varijante ubacujem avokado. Njegova tekstura pomaze da se sve lepo sjedini i da bude glatko i hidrantno po kozu. Ukoliko zelim da bude malo abrazivno i sluzi kao piling, dodam domace kukuruzno brasno, sa pijace.

    ОдговориИзбриши
  2. Ne znam da li bih stigla ovo da namažem ili bih smazala masku, haha, sve u svemu zanimljiva kombinacija, volim avokado ali ga do sada nisam isprobala u varijanti maske.

    ОдговориИзбриши

Hvala na komentaru.